A hétfői téma rendesen felborzolta a kedélyeket, így következzen Péter vendégposztja:
Szomjazol egy jó fagyira, a szemed meg vásárol - ezt használják ki a legnagyobb csalók. Ne dőlj be, mert nagyon át vagy dobva a palánkon… Jó ha tudod. Nem pénzről szól, hanem rólad.
Sétálsz a városban és elámulsz a púpozott, habos fagyik láttán. Nosza, két gombócot ! Nagyon mosolyogsz a brutálisnak látszó adagok láttán és elégedetten nyugtázod, jól jártál. Ne aggódj, nem így történt, most etted meg a legnagyobb kamut.
A gelato, magyarul a fagylalt, ha nem is sokban, de néhány apró részletben különbözik egymástól. Egy kicsit más ország, egy kicsit más ízlés, de abban mindkét nemzet szakemberei egyetértenek, hogy a tejes fagylaltokat TEJBŐL, TEJSZÍNBŐL, a gyümölcsfagylaltokat pedig GYÜMÖLCSBŐL kell készíteni. Akkor mi is a baj ezekkel a púpos, habos valamikkel ? Ezek nem láttak tejet, csak esetleg silány tejport. Tejszín helyett a hidrogénezett növényi zsírt, gyümölcs helyett meg aromát és színezéket és annyi citromsavat, hogy a kloákád találkozik a manduláddal, no meg habosító anyagokat és stabilizátorokat jó bőségesen túladagolva.
Nagyon ügyelnek arra, hogy a látvány etessen meg, de hátulról nézve egyáltalán semmi nincs azokból az öntetekből, amikkel meg vannak csurgatva, csoki, vagy egyéb rétegekről meg ne is beszéljünk. Minden szín borzasztó, minden íz tapad a szájpadlásodhoz és órákig böfögöd fel az aromákat.
Az egyik pultos lány elárulta, hogy este leszedik a megmaradt fagyik tetejét és a maradékot felolvasztják. Másnap meg ezt fagyasztják le újra ! Érted ? Ez is szigorúan tilos !
Az olasznak hirdetett, de valójában albán kamufagyisok kezdik ellepni az országot. Magasról tesznek a káros zsírokra, a túladagolt emulgeátorokra, a kamu ízekre, és tulajdonképpen az egészségedre. Nagyot kaptál, fogd be a szádat, jól jártál. Az orvos meg majd szól, hogy allergiás a gyerek, refluxod van, és lehet, megágyaztál a gyomorráknak is.
A világban mindenhol igyekeznek visszaszorítani a kamu élelmiszereket és a káros anyagokat. Ez nálunk sincs másként, és tudom, mostantól gyanakvóbban nézed majd a fagyispultokat, de nem leszel áldozat…
Azt tanácsolom, válassz olyan fagylaltozót, ahol beszélhetsz a fagyissal (és nem csak azért, mert beszél magyarul ) ahol igazi tejszínt és tojást használnak és igazi gyümölcsből keverik a fagyikat. Hidd el, megéri !