Ha főzésről van szó, a kríziskonyha a legkreatívabb változat. Ha minden alapanyag a rendelkezésedre áll, akkor könnyű alkotni belőle, de ha maradékokból akarsz egyszerre finomat és tartalmasat, ahhoz már fel kell kötni a gatyát.
Túl sok törtkrumpli készült az egyik kajához, a maradékból lett az egérke. Találtam a hűtőben egy marék rukkolát, két sárgarépát, egynegyed lila káposztát és fél doboz tejfölt. Kicsit felturbózva tökéletes körítés. Dobj be egy Dead Kennedys albumot és mehet a „California Über Alles”!
Hozzávalók: főtt burgonya ízlés szerint fűszerezve, joghurt, tojás, liszt, olaj vagy zsír a sütéshez, rukkola, sárgarépa, dresszing, lila káposzta. A tartárhoz: tejföl, mustár, csipetnyi só, bors.
Elkészítés: Törd össze a főtt krumplit, esetleg piríthatsz hozzá egy kis apróra vágott hagymát is, mert nagyon jól illenek egymáshoz. Ízlés szerint fűszerezd be, egy kis joghurttal krémesebbé teheted. Üss bele egy tojást, jól keverd el, ezután liszttel addig sűrítsd, amíg nagyjából tésztaszerű állagot kap. Nem baj, ha ragacsos, nem kell belenyúlnod. Bő zsiradékban, két evőkanállal „egérkéket” formázva süsd ki.
A rukkolát keverd össze felcsíkozott sárgarépával. Ez utóbbit úgy állíthatod elő, hogy zöldségpucolóval lefaragod a répát. A dresszing olívaolajat, némi balzsamecetet és ízlés szerint fűszereket jelent, ezt a keveréket kell ráönteni a zöldségekre és jól összeforgatni velük. A lila káposztát csak aprítsd össze (van egy régi aprítógépem, nem tudom, meddig működik még) és öntsd meg egy kis olajjal, citromlével, esetleg mehet rá egy picike só is, ha hiányzik az ízéből.
A hamis tartár megint csak egyszerű, ismerősöméknél már évek óta a kisiskolás lányuk készíti. Keverj össze tejfölt mustárral, kicsit sózd és ízlés szerint borsozd meg.