Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Gombapörkölt kínai kel főzelékkel

2016. augusztus 03. - farappa



A menza őrült dolog, a gyerekkor egyik toposza volt és valószínűleg az is emlékszik rá, aki sohasem volt menzás. Az egyik gyakran előforduló cucc az ízetlen pörkölt volt még ízetlenebb főzelékkel.

Furcsamód mégis megkedveltem az összeállítást, és rendszeresen megalkotom a magam ízlése szerint. A kétféle ízvilág találkozása mindig élmény, akárcsak az Asian Dub Foundation lemezei.

 

Hozzávalók: kockára vágott vöröshagyma, felaprított gomba, fehérbor, só, bors, pirospaprika, rozmaring. A főzelékhez: kockára vágott vöröshagyma, felaprított kínai kel, egy-két szem felkockázott krumpli, só, kömény, fokhagyma, zöldfűszerek ízlés szerint.

Elkészítés: Pirítsd meg a hagymát bő olajon, azután öntsd hozzá a felaprított gombát. Szórd meg jól pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal, azután megforgatva pirítsd össze. A pörkölt, mint azt már említettem, lepörkölve jó, de csak egy kicsit kell odakapatni a hozzávalókat a pirospaprikával. Nyilvánvalóan nem kell odaégetni, de egy picit lesütve még nem keserű, hanem ízletes lesz.

Ha pirult valamennyit, önts alá egy kis fehérbort és szórd meg rozmaringgal. A borból csak annyit önts, ami elpárolog, mert lényegében az a szerepe, hogy az ízével hozzáadjon egy kis pluszt a gombához.

A főzelék elkészítése: Pirítsd meg a hagymát olajban, dobd bele a káposztát a burgonyával együtt, a cucc feléig öntsd fel vízzel és letakarva főzd-párold meg a zöldségeket. Ezután öntsd bele a paradicsomszószt, fűszerezd meg és rotyogtasd össze az egészet. Akkor jó, ha a leve félsűrű, tehát nem vizesen híg de nem is pörköltösen sűrű.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr894028636
süti beállítások módosítása