Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

A Feta-átverés / Válogass! (3. rész)

2016. augusztus 01. - farappa



Továbbra is utálom a túlnövesztett és vízízű zöldségeket, utálom a beteg húst, utálom az adalékokkal megnövelt mennyiségeket. Ma befejezem ezt a sorozatot, de mindenkit szeretnék megkérni, hogy fontolják meg a leírtakat és képezzék tovább magukat ezen a téren.

A bolti vásárlás legeslegfontosabb szabálya: Nézd meg, mi a neve a terméknek! Alapvetően nem tűnik olyan fontosnak a dolog, mert hát méterekről meg lehet ismerni a sajtot, a tejet, a húst és a többi cuccot, de valójában ez nem igaz.

A név nem véletlenül van rajta a csomagoláson. A hatályos szabályozás értelmében tilos félretájékoztatni a vásárlót, így aztán amire nincs ráírva, az nem „TEJ” és nem „SAJT”. Ha nem hiszed, olvasd el az összetételt. Ha nincs ráírva, hogy „Tej”, akkor az bizony permeátumból készült, azaz tejipari melléktermékből.

Ha egy sajtszerű tömbre nincs ráírva, hogy „Sajt”, akkor az sem tejből készült, hanem növényi zsiradékból. A laktózérzékenyeknek illik utánajárni, hogy melyik sajtot ehetik és melyiket nem, ezért nekik áldás is lehet egy-egy minőségi sajthelyettesítő (ha egyáltalán van ezekből minőségi változat), azonban a növényi zsiradékból kreált készítmények többségének az íze sem jó. Ha teheted, kóstold meg őket — a normálisabb boltokban vágnak egy-egy apró szeletet. Elkerülheted vele, hogy sok száz forintot kiadj egy olyan vacakra, amit képtelen vagy megenni.

Sajtok terén a Feta-átverés az egyik legelterjedtebb fogás. Mindenféle görög vagy görögös nevekkel illetett krémfehér sajtokat árulnak Feta formájában, de egyikre sem írják rá ezt a megnevezést. Vajon miért? Mert ezek nem Feta sajtok. Tehéntejből készültek, amit az eredeti görög (egyébként védett megnevezésű) legfeljebb a polcon láthatott. Eredetileg kecske- és juhsajtból készül.

Azután menjünk kicsit tovább a névmágiában; egynémely dolgoknak második neve is van. Ha az olívaolajon a „Sansa” feliratot látod, akkor ne is reménykedj a minőségben. Ez ugyanis a sajtolás után hátramaradt bogyópépből kikezelt maradványolaj. De trükköznek még „Pálinka” helyett a „Szeszes ital” felirattal és számtalan hasonlóval.

A lényeg egyszerű: a cég helyesen tájékoztat, de a vásárlók többsége úgyis a külső alapján vesz termékeket és nem nézi meg, hogy mi van rájuk írva nagy, közepes vagy apró betűkkel. Azután, ha például érzékeny vagy a rossz minőségre (mint én is), akkor majd fájós fejjel vagy a felpuffadt hasad fölött kezded el olvasgatni a feliratokat és elcsodálkozol, hogyan voltál képes megenni/meginni a hamis cuccot.

Elég egyetlen egy jó tanácsot megfogadnod: Válogass!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr594011217
süti beállítások módosítása