Megosztok veletek néhány ötletet a krumpliköreteket illetően. Az itt leírtak főleg a kezdő konyhahasználóknak mondhatnak sok újdonságot, de remélem a gyakorlottabbaknak is sikerül adni egy vagy két ötletet.
Például ott van a fokhagymás krumpli. Jól megmosod, félbevágod, héjával lefelé tepsire teszed. Meglocsolod olívaolajjal, pakolsz rá felszeletelt fokhagymát és készre sütöd.
Vagy a köményes. Meghámozod, nagyobb kockákra vágod és nem teljesen puhára megfőzöd a krumplit, azután leszűröd és serpenyőben összesütöd némi sóval és egy rakás köménymaggal. Zsírban sütve jön ki legjobban az íze.
Az alábbi képen a héjában főtt burgit nagy kockákra vágtam, vajat szeleteltem rá, megszórtam pici sóval és oreganóval, azután vékonyan reszelt sajttal, ami ráolvadt a forró cuccra.
Egy másik nagy kedvenc a grillezett verzió. Olívaolaj, só, bors kell rá. Meghámozod és vékonyra szeleteled a krumplit, mintha chipset készítenél. Ha uborkaszeletelővel vágod fel, akkor vastagabb lesz, mint akármelyik chips, de még viszonylag jól meg lehet grillezni.
A törtburgonyába tégy pirított hagymaszeleteket és valamilyen intenzív ízű zöldfűszert. Például zsályát.
Ezt még nem próbáltam, de most megtámadt az ötlet, hogy el lehetne készíteni a paprikás krumplit enyhébb fűszerezéssel és hús nélkül, szaftos köretnek.
A lényeg, hogy a burgonya elég jól idomul a fűszerezéséhez. Van néhány alapvetően „krumplis” fűszer, mint a bors, a rozmaring és a kömény, de ez a gumó pont attól lett elterjedt köret-alapanyag, mert könnyen változatossá tehető. Próbálkozhatsz még a fűszerek mellett különféle sajtokkal vagy juhtúróval is, ami ugyancsak a krumpli egyik legjobb barátja.