Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Kevésből sokat reggelire — 02.

2016. szeptember 02. - farappa

 

Szombaton a vásárcsarnokban jártam és megláttam egy halom batátát. Hihetetlen egy gumó ez; édesburgonyaként magyarítják a nevét és a szupernövények közé tartozik. Annyi energia van benne, hogy biodízelt gyártanak belőle. 

Hadd ne mondjam, hogy ez totális pocséklás. A legegészségesebb növények egyike. Dugig van tápanyagokkal, ráadásul sütve, főzve, grillezve egyformán frankó.

 

Hozzávalók: két emberre 1 közepes édesburgonya, olívaolaj, só, őrölt kömény. 

Elkészítés: Ha biocuccot szereztél, akkor a héját is nyugodtan egyétek meg, egyébként inkább hámozd le, mert nem csak a vitaminok, de a szállításhoz-tartósításhoz használt szerek is ebben halmozódnak fel a legnagyobb mennyiségben. Szeleteld fel hosszában, terítsd ki egy tepsire, locsold meg olívaolajjal, szórd meg egy kis sóval és őrölt köménnyel. Ezután mehet a grillbe, hadd süljön. Akkor jó, amikor kezdenek barnásra sült foltok képződni rajta. Ekkor fordítsd meg és grillezd meg a szeletek másik oldalát is, szintén kicsit megeresztve az olívaolaj-só-kömény kombóval.

Csak megjegyzem, hogy a batáta íze valahol félúton van a krumpli és a sütőtök között. Ez a köztesség teszi, hogy ugyanúgy felhasználható édes kajákban a sütőtök helyettesítésére, mint sós ételekhez burgonya helyett. Ez a grillezett változat egy kiadós reggeli, csak két dologra kell figyelni:

1. Egyrészt tudj mértéket tartani. A cuccos nagyon finom és eteti magát, észrevétlenül jóllakat, azután már csak töm és telít. A falánkság megbosszulja magát.

2. Mint energianövénynek, a batátának nagyon magas a szénhidráttartalma. Számtalan pozitív hatása mellett cukorbetegeknek csak módjával ajánlott fogyasztani, mert rakétaként röpíti fel a vércukorszintet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr854311102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása