Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Paradicsomszósz jókedvűen

2016. június 08. - farappa

Jól kezdődött a nap; a pasim, Zsolt délutános volt, és reggel beugrott egy kis együttlétre. Hozott egy kiló paradicsomot is, hogy találjak ki valamit belőle ide, a blogra. Olyan árustól hozta, aki mindig csak néhány dologgal áll ki a piacra és csak azt árulja, amit maga termel. Amire rásüt a nap, az mindig édesebb, és tuti nincs lepermetezve gombaölővel (megakadályozza a penészesedést, ezért használják, ha messzire szállítják a gyümölcsöket és zöldségeket).

Mivel este pizzázunk (a francnak sincs kedve minden nap főzni), úgy döntöttem, csak egy sima paradicsomszószt készítek. Nem nagy kunszt.


Hozzávalók: sok paradicsom, oliva olaj, csipet só és bors, kiskanál cukor, bazsalikom, esetleg liszt.

Elkészítés: Tégy a lejátszóba valami vidámat, például Fürgerókalábak: Katasztróka. Forralj vizet egy nagy fazékban, és amíg felmelegszik, ejts sekély vágást a megmosott paradicsomokon. Én egyetlen vágással teljesen körbe szoktam nyisszantani őket. Ha felforrt a víz, dobáld bele a parikat, és egy perc múlva vedd is ki őket. Elméletileg ennyi elég ahhoz, hogy ha hűltek egy kicsit, akár kézzel lehúzhasd a héjukat.

Miután leszedted a paradicsomok héját, darabold bele egy fazékba, locsold meg oliva olajjal (sokkal jobban megy a parihoz, mint a napraforgóolaj) és pépesítsd őket — a botmixer mindig áldásos eszköz a háznál. Beleteheted a kiskanálnyi cukrot, a nagy csipet sót, egy kevéske borsot és a lazán túladagolandó bazsalikomot is, így már langyosan be tudod lőni az ízét.

Főzd fel az egészet, magyarul rottyantsd össze és kész. Ha túl híg (ez a pari fajtájától függ, de általában sok levet ereszt), akkor sűrítsd liszttel. Ha összecsomósodik a liszt, csak főzd tovább egy kicsit kevergetve, és a csomók szétoszlanak. Ha még darabokban kezdenénk el főzni, akkor le lehetne meregetni a lé egy részét, mielőtt pépesítjük, de nekem ez már plusz egy művelet, tehát több melót jelent. Egyébként, mennyiségre is több lesz, ha simán csak besűríted.

Extrák: Az oliva olajat, a paradicsomot és a bazsalikomot az Ég is egymásnak teremtette, de az eredmény fokozható. Az alábbi képen a kisebb üvegben chillis szósz áll, de nagyon finom a fokhagymás, az oregánós és a borsos (jóval több borssal, mint fentebb) változat is.


A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr583395538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása