Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Válogass! (1. rész)

2016. július 18. - farappa



Persze, tudom, ezzel is csak beállok egy sorba, de legalább abba, amelyik az ésszerűség felé vezet. A baj kikerülhetetlen: az emberek többsége átverhető a látvánnyal. Konkrétan az alapanyagokról szeretnék szólni, amelyekből főzök.

Utálom a túlnövesztett és vízízű zöldségeket, utálom a beteg húst, utálom az adalékokkal megnövelt mennyiségeket. Kezdjük a zöldségekkel.

Ha egy zöldség túl nagy, túl szép és általában véve túl túl, akkor 90 %-ig biztos, hogy túl van kezelve mindenféle vegyszerekkel. Gombaölő akadályozza meg, hogy megpenészedjen, és ez a vegyszer lemoshatatlanul beveszi magát a héjba. Tápanyagokkal növesztették a normálisnál nagyobbra és emiatt rövidebb idő alatt érik be, ráadásul ízetlenebb lesz. Nagyüzemi termelésben és idényen kívül valószínűleg egyáltalán nem kapott napfényt, ami pedig alapvető a jó minőséghez. (A gomba érdekes kivétel, hiszen egyrészt totálisan igénytelen és nem kell tápolni, másrészt értelemszerűen nincs rajta gombaölő vegyszer, harmadrészt többnyire utálja a napfényt.)



Tehát a legjobb tanács: nem muszáj csúnya kis vackokat vásárolnod, de ha valami túl nagy és túl szép, az legyen gyanús. Mindig válogass, és ha valamelyik zöldséges nem engedi, hogy te szedd össze magadnak az árut, abban ne bízz meg és ne vásárolj nála. Ha találsz egy házi termelőt, akkor vegyél tőle amit csak lehet. Onnan ismered meg, hogy egyrészt főleg idényzöldségeket árul, másrészt őszintén megmondja, ha valamit fóliában termelt, azután együtt sajnálkozhattok az időjárás kedvezőtlensége miatt. Talán nem lesz olyan szép az áru, de nem is drága, emellett saját kezűleg gondozta és szedte le, nem vegyszerez, ráadásul így támogathatod a kistermelőt a lélektelen nagy cégekkel szemben.

Na jó, ez csak egy szabály. Egyértelműen a helyi kistermelők támogatására szavaznék, de a másik lehetőség a visszakövethető eredet. Van olyan zöldséges, aki meg tudja mondani, hogy melyik áru melyik országból származik. Ezáltal egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy eldöntsd, akarod-e azt a terméket vagy sem. Ugyanígy, szánj némi időt a bolti áruk címkéinek elolvasására. Ha származási helynek nem egy adott ország van megjelölve, akkor azonnal tedd vissza a polcra/ládába, mert nem tudhatod, hogy milyen vidékről jött.

És hogy ez miért olyan fontos? Azért, mert minél kevésbé alkalmas egy éghajlat egy adott növény termesztésére, annál biztosabb, hogy mesterségesen javították fel a termést. Tápolják és vegyszerezik, azaz a külsőt előtérbe helyezik az egészségességgel szemben. Érthető az álláspontjuk, hiszen a szebb és több áru nagyobb hasznot hoz.

Annyit még hozzá kell tennem, hogy a neked megfelelő választáshoz valamennyire ismerned kell az egyes zöldségeknek megfelelő éghajlatokat és országokat. Ne ijedj meg, nagyjából egy földrajzóra anyaga az egész, és az interneten könnyen utánanézhetsz.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr463553110
süti beállítások módosítása