Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Egyszerűsített muszaka Harvey anyánkkal

2016. július 06. - farappa

 

P. J. Harvey zenéje nélkül semmiképpen ne kezdd el! És vegyél előtte néhány mély lélegzetet, mert ez kemény lesz. Legalábbis én ilyeneket gondoltam, amikor megláttam egy igazi muszaka-receptet.

Harvey anyánk zenéjével kapcsolatban nem változott meg a véleményem, jól megy a főzéshez. Azonban tökéletes muszakát készíthetsz anélkül is, hogy két órán keresztül kidolgozod a beled és legalább hat különféle edényt összepiszkolsz közben.

Jó darált birka- vagy bárányhúst persze nem fogsz egyszerűen beszerezni, de ha sikerül, akkor hajrá, ez az egyik legjobb dolog, ami történhet vele.

 

 

Hozzávalók: olíva olaj, padlizsán és krumpli felszeletelve, darált bárány- vagy birkahús, vöröshagyma kockára vágva, fokhagyma szétnyomkodva, só, paradicsomszósz, 1-2 paradicsom felszeletelve, 2 tojás, tejszín (vagy tej), juhsajt (Feta is jó, csak igazi legyen), szerecsendió.

Elkészítés: Ha követed a sorrendet, akkor nem lesz sok mosatlan. Tedd fel a szeletelt burgonyát egy edényben főni. Eredetileg héjában kellene, de több idő utólag megvárni, amíg kihűlt egy kicsit és akkor megpucolni, mint eleve szeletelve megfőzni.

A sütnivalók közül először pirítsd meg a padlizsánszeleteket olíva olajon. Sokat beszív, mert szivacsos szerkezetű, de ne engedj neki, csak itasd meg valamennyire és pirítsd szépre, puhára, ízletesre. Ezután dinsztelj hagymát, és amikor pirulni kezd, süsd hozzá a darált húst. Mielőtt teljesen átsülne, sózd meg és add hozzá a szétnyomkodott fokhagymát is, majd a paradicsomszószt. (Nem használok fokhagymanyomót: a gerezdeket szétnyomkodom a széles szeletelőkés pengéjével, azután már csak pár másodperc apróra vagdalni. Az eredmény ugyanúgy elvész a kajában, mintha kinyomóval csinálnád, csak egyrészt nem pocsékolod el egyötödét, másrészt nem kell utána elmosogatnod egy lehetetlen alakú, apró lyukú eszközt.)

A szószhoz keverj tojást tejszínbe (tej, sőt, a laktózérzékenyeknek rizstej is ugyanolyan jó), szórj bele szerecsendiót és reszeld bele a juhsajtot.

Kenj ki egy jénait, terítsd szét az alján a főtt krumpliszeletek felét, fedd be a megpirított padlizsánszeletek felével, egyenletesen terítsd szét rajta a húsos keveréket. Ezután jöhet a krumpliszeletek másik fele és arra a padlizsánszeletek másik fele. Mindennek a tetejére szeletelj paradicsomot, egyszerre plusz egy íznek és díszítésnek. Az egészet öntsd le a szósszal, amelynek folyékony része belecsorog a tápba, míg a reszelt juhsajt java része a tetején marad és megpirul.

Süsd ki 185 fokon kb.: fél óra alatt, és zabálj! Ha marad belőle, másnapra olyan jól összeérik az íze, hogy sajnálni fogod a frissen befalt részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr373463240

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karácsonyi fatörzs (Bousche Noél) recept 2011.12.19. 20:19:18

Recept elkészítése - a piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a lekvárral, ha túl sűrű likőrrel hígítjuk. A cukrot a tojással habosra keverjük, gőz fölött besűr

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása