Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Shortbread, azaz brit vajas keksz

2016. július 13. - farappa


Vannak ételek/nasik, amelyeket régóta szeretnék elkészíteni. Olyan régóta, hogy a többségükről már meg is feledkeztem. Nagyjából ezt szoktam érezni a zenével kapcsolatban is; szeretnék egyszer úgy játszani, mint a legnagyobb gitárosok, de még odáig sem jutottam el, hogy vegyek magamnak egy gitárt.

Azután valami felidéz egy-egy emléket — például ilyen volt az a néhány falat, eredeti skót vajas keksz, azaz hivatalos nevén „shortbread fingers”, amivel egyszer megkínáltak. A hozzávalóknál csupán ennyi állt: búzaliszt, cukor, vaj.

Dobj a lejátszóba valami nosztalgikusat, például Jimmy Page valamelyik albumát.

 

 

Hozzávalók: liszt, súlyban feleannyi vaj és negyedannyi cukor, csipetnyi só.

Elkészítés: Keverd össze a lisztet és a cukrot, olvaszd fel a vajat és öntögesd hozzá, egyenletesen dolgozd el a tésztát. Sima, gyúrható és lágy, de nem ragadós tésztára van szükséged. Ha sok a vaj, akkor tégy hozzá még egy kis lisztet, ha túl morzsalékos, akkor pedig tejjel (laktózérzékenyek például rizstejjel) simíthatod el könnyen.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, formázz kis (nagyjából 1-2 cm magas, 5 cm hosszú és 3 cm széles) téglalapokat a tésztából, például hengeresre gyúrod, méretre vágod és kicsit megnyomkodod, hogy téglalapszerű legyen. 25-30 perc alatt süsd ki.

Ilyen egyszerű az egész, bár ez még csak az alapkeksz. Természetesen a forma sem kötött, de emellett variálhatod úgy, hogy fűszereket keversz még szárazon a lisztbe, esetleg fűszerekkel vagy cukorral megszórod a kiformázott kekszeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr773530475
süti beállítások módosítása