Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Sajtos-sonkás kosár

2016. augusztus 31. - farappa

Tészták tekintetében még szükségem van némi továbbképzésre, ezért többnyire megveszem a leveles tésztát. Ezúttal is így történt; egy bolti lap pont akkora, mint egy muffinsütő forma, és ez már régebben is megihletett.

Elkészítettem az egyik ehhez kapcsolódó ötletem, és közben Monster Magnetet hallgattam. Valami hasonlót javaslok nektek is.

 

Hozzávalók: leveles tészta, házi sonka (lehetőleg szalonnás, vagy szerezz be hozzá egy kis szalonnát is), 2-3 -féle sajt reszelve, parmezán sajt, liszt, tej, só, bors, szerecsendió.

Elkészítés: Vágd le a sonkáról a szalonnát és darabold kis kockákra külön, azután vágd ugyanúgy kis kockákra a húst is. Süsd meg a szalonnát, azaz olvaszd ki a zsírját, és ezen pirítsd meg a sonkát. Némi sütés után kezdd el sonkás-szalonnás besamelkrémmé változtatni az egészet úgy, hogy folyamatos keverés mellett hozzáadsz annyi lisztet, amitől morzsalékossá válik a zsír, majd elkezded felönteni tejjel. (Laktózérzékenyeknek rizstejet vagy szójatejet javaslok, a végén nem lesz semmilyen mellékíze.) Egészen addig öntögess bele tejet fokozatosan, amíg krémessé nem válik, eközben a cucc térfogata is jelentősen megnövekszik. Ha már krémes, akkor fűszerezd sóval, kevéske borssal, és reszelj bele szerecsendiót, majd dobj bele reszelt sajtot is.

A leveles tésztát terítsd a muffinsütő formára úgy, hogy lazán bele tudd nyomkodni. Előtte vajazd ki a formát, vagy megpróbálhatsz papírkosárkákat tenni bele, de nekem egyszer összegyűrődött néhány és nem lett jobb, mint amikor simán csak kivajaztam. Fel is darabolhatod a tésztát a formák között, de csak fakéssel, hogy ne sértsd meg a teflonbevonatot. Oszd el a sonkás-sajtos besamelkrémet a kosarak között, reszelj rá egy réteg parmezánt, azután told be a sütőbe annyi fokra és időre, amennyit a leveles tészta csomagolása ír.

A formából kiszedni trükkös, de ha sikerül, akkor olyan lesz, mint a képen látható kosárkák. Az íze tökéletes, ráadásul laktató is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr984289490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása