Ingyenélés nagylábon

GasztroPunk

GasztroPunk

Csirkepörkölt pirított-főtt burgonyával

2016. július 27. - farappa


Nagyon szeretem a pörköltféléket. Egyrészt leegyszerűsítve sem rosszabbak az eredeti recept szerint készültnél, másrészt remekül feldobhatóak borral, mustárral, paradicsomszósszal, fokhagymával, vagy bármilyen zöldfűszerrel, így ritkán lesz egyforma az ízük.

A mai összeállításban nem is annyira a pörkölt a nagy szám, mint inkább a köret. Általában egyszerűen és gyorsan szokás odadobni valamit a húsétel mellé. Nos, ahogy a neve is jelzi, a pirított-főtt buri kétszer kerül feldolgozásra, de ez ne riasszon el; egyszerű és finom, mint egy The Modern Lovers lemez.

 

Hozzávalók: kockára vágott csirkehús, 1 fej felkockázott vöröshagyma, olívaolaj, só, bors, pirospaprika, mustár, rozmaring. A burgonyához: kiflikrumpli, libazsír, csipetnyi só.

Elkészítés: Pirítsd meg a hagymát olajon, dobd rá a csirkét, ízlés szerint sózd és borsozd meg, illetve pirítsd össze egy nagy adag pirospaprikával. Picit odakapva, de nem leégetve tökéletes lesz az íze. Amikor már szépen fehéredik a hús, önts alá egy kis vizet, de ne lepje el. Amikor a víz felét elfőtte, a maradék általában besűrűsödik egy kicsit. Ekkor jöhet egy evőkanál mustár, meg szórj bele némi rozmaringot, keverd össze és leveheted a tűzről.

A pirított-főtt burgonyához kiflikrumplit javaslok, mert bár egy kínszenvedés megpucolni, a tányéron nagyon jól mutat majd. A kisebbeket egyben hagyom, a nagyobbakat kettőbe vagy háromba vágom, hogy méretben nagyjából illeszkedjenek a kisebbekhez. Főzd meg a krumplit, de figyelj rá és ne főzd túl, mert akkor nagyon puha lesz és szétkenődik pirítás közben. Mondjuk a kifliburgonya nem annyira puha fajta, de azért érdemesebb odafigyelni, mint szívni vele. Ha megfőtt, pirítsd meg zsírban, enyhén megsózva. Ha extrázni akarsz, akkor javaslom a színes borsot és/vagy a köményt; mindkettő jól megy hozzá.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropunk.blog.hu/api/trackback/id/tr93739875
süti beállítások módosítása